Dags att köpa i Spanien

Har du/ni funderat på att köpa bostad/fastighet i Spanien så är det dags. Så här skriver Dagens Industri (www.di.se)

”Åtstramningar, kreditrestriktioner och katastrofhög arbetslöshet har raderat ut förtroendet bland såväl konsumenter som företag i Spanien. Snittpriset för bostäder har fallit med 10,8 procent under tolv månader fram till halvårsskiftet i år. Det uppger det spanska värderingsföretaget Tinsa.

Störst är fallet i storstäderna med 13,5 procent, men fastighetspriserna vid Medelhavskusten kommer inte långt efter med ett fall på 13,3 procent. Kanarieöarna och Balearerna har stått emot bättre tack vare intresset från framför allt nordeuropéer. Där har prisfallet varit 6,8 procent.

Utvecklingen späs på av att spanska banker sänker priset på sina fastighetsinnehav. Exempelvis sänkte landets största bank Santander priset på sina fastigheter med 35 procent.

Britter är fortfarande den största gruppen av utländska köpare, men nordborna har klättrat på listan. Norrmän är nu den tredje största gruppen och svenskar på fjärde plats.

Svenskarnas intresse för att köpa bostäder i Spanien har troligtvis aldrig varit större än just nu. Den bedömningen gör Daniel Nilsson, som är Fastighetsbyråns regionchef i Spanien.

Den spanska regeringen har satt in åtgärder för att få fart på bostadsmarknaden, bland annat med skatteavdrag för köp av permanenta bostäder och halverad reavinstbeskattning för bostäder i år. Men det är en helt annan åtgärd som har ökat suget från svenskarna.

”Det har liten effekt på den nordeuropeiska efterfrågan som står för 10 procent av bostadsköpen. Däremot kan försäljningen av nyproduktion till svenskar öka tack vare en tillfälligt reducerad moms”, säger Daniel Nilsson.

I snitt har svensken betalat 170.000 euro, motsvarande 1,4 Mkr för en bostad i Spanien hittills i år, enligt fastighetsmäklaren. Dyrast är snittpriset i Marbella på 2,5 Mkr och billigast är det i Torrevieja med 831.000 kronor. Spännvidden är ännu större: den billigaste fastigheten var ett radhus som gick för 370.000 kronor, medan det dyraste huset gick loss på närmare 12 Mkr.”

Bild fr vivaestates.com

Det är billigare i vissa delar av Spanien, givetvis.
När vi letade hus jämförde vi med Costa del Sol mot Alicantekusten.
Det var stor skillnad. För de pengarna vi la på Costa del Sol hade vi fått mycket mer för i Alicante. Nu valde vi dock Costa del Sol dels för att jag känner mig som hemma, hittar så bra som jag kan hitta (bättre här än hemma i Sverige) och att barnens tilltänka skola (Svenska Skolan/Fuengirola) låg här.

Svårt att säga att man kände att ”oh så billigt” när man inte vet vad huset hade gått för när Spanien hade bättre tiden. Men vi är nöjda:-)

annorlundaunderbara

0 Comments

  1. Ah, kul att du nämner det. Jag och en vän pratade om det för några dagar sedan. Att köpa en lägenhet i Spanien. Inte något fancy, men iallafall ett litet krypin 🙂 Men det är som sagt inte något bvi bestämt, mest ordat om
    Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *