Min satans hudsjukdom

kommer och går i skov. Inte alls roligt.
Fick det för en cirka 4-5 år sedan och har provat allt känns det som.
Rosacea…vad är då det? Jag har skrivit om det tidigare.
Här kommer lite info;

Rosacea är ett kroniskt sjukdomstillstånd som utvecklas stegvis och karakteriseras av rodnad, kvisslor, röda gryniga ögon, hetta eller sveda. Sjukdomen förväxlas ibland felaktigt med akne.

imagesCAM5Q0YX

Och detta är så orättvist för i tonåren hade jag inte en enda finne men nu, på äldre dar, ska man gå och se ut som en försupen vinkärring i ansiktet…….Oschysst!


Patienten har ett eller flera av följande symtom
Känner sig varm, mest i ansiktet
Lätt för flush och rodnad, där rödheten består
Känslig hud
Små röda kvisslor och ojämnheter i huden, en del varfyllda
Rödhet och inflammation
Små synliga blodkärl i ansiktet
Ögoninflammationer med röda ögon och ögonlock

Jag vet faktiskt inte varför de bara dök upp, främst på vänster kind.
Har tidigare inte reagerat på sol ( mer än mina solpiggmentsfläckar lite här och var) , vin och stark mat klarar jag alldeles utmärkt.
Men….det måste vara något hormonellt..Så tror jag.

” Personer som har rosacea bör därför försöka minimera sådant som kan förvärra tillståndet, t ex sol, alkohol, stark mat som peppar, capsaicin, kaffe och stress. Endast milda hudvårdsprodukter speciellt framtagna för känslig hud bör användas. Vid vistelse i sol bör solskyddskräm innehållande zinkoxid eller titandioxid användas.”

Har även kört laserbehandling…det hjälpte inte alls. Tvärtom så tyckte jag att värmen försämrade kinden. Och jag har provat syrabehandling..inte hjälpte det iheller 🙁
Nu satt jag i solen i 20 minuter häromdagen och glömde solskyddsfaktor.
Så här blev resultatet;

2013-02-15 08.23.09sacea

Jag brukar vara duktig och använda solskyddsfaktor 50. Och försöker att inte pressa längre utan mer bara ”vara” i solen, läsa i skuggan. Det kan förvärras och sprida sig. Och det hade ju varit jätteskojigt.
Förresten så ser ni min leverfläck som jag tog bort på kinden…den trivdes så bra att den kom tillbaka…efter 2 laserbehandlingar…

Jag tänkte också på vilka produkter jag använder i ansiktet, rengöring, ansiktsvatten, krämer med mera. Har aldrig tvättat ansiktet med tvål t ex.
Exuviance fungerade inte på mig, det blossade tvärtom upp ännu mer.

Någon som har något tips eller någon tes ?
Jag får det inte så ofta, kanske 1-2 gånger/månaden som jag upplever som ”illa”. Är det bara rodnad så kan man täcka över det, är det småblåsor så blir det genast lite svårare. Och det gör ont…det ömmar på blåsorna.

Inget stort problem eller bekymmer…men tillräckligt stor för mig ;-(

annorlundaunderbara

24 Comments

 1. Flytta hem igen och slipp allt det där med solen och konstigt innehåll i solskyddsfaktorn.. Det är nog mitt bästa tips 😉 Jaaaaaa, kom heeeeeem!! Puss

  • De säger inte så himla mycket faktiskt, de kör ungefär på det jag skrivit. Men det hjälper ju inte mig precis. Tack Sweetie och tack till täckstift (när dt funkar).
   Kram Jess
   Ps: Tog du en semla för mig oxå?????

 2. Eller så gör du som mig, gillar läget! men glöm inte solskyddsfaktorn! Kram Oxen Bo Olsson

 3. Du har ju en maskin. Kör på med den ett tag. Vi pratade om det när du köpte den. Kunde inte rekommendera det för ingen visste.. Men du kan ju alltid vara den som bevisar att det funkar 😉
  Puss

  • nja….jag blev lite orolig när det står att det helst inte ska användas på rosacea. Jag fick ju ändå ta vid sidan om liksom…..Ska tänka på saken. Kanske får jag prova igen…Resten gav ju bra resultat:-) Puss

 4. Hej! Har du testat produkter fran Lush? Deras personal brukar vara jatteduktiga och veta det mesta om det ena och de andra. Jag har inte samma problem som du men jag far extremt torr hud speciellt pa vintern (bade i Spanien och i Sverige) och deras produkter ar de enda som funkar for mig. De har valdigt manga olika typer av produkter och de ar naturliga och utan tillsatser. Vet dock inte om det finns butiker i Fuengirola-omradet.. Lycka till! /Asa i Madrid

  • Ah, nej, det har jag inte. Det måste jag se om jag hittar, antingen Lush eller produkterna som Linda föreslog.
   Ska till Corté idag, får kolla där. Naturligt utan tillsatser = gillas.
   Tack snälla Åsa.
   Kram Jess/Funkan

  • Hm….ja du..allt är ju relativt……Jag har ju inget arbete som stressar mig men man kan ju vara sjukt stressad ändå…jag grubblar mycket,planerar, tänker……Och det kanske man skulle försöka ”andas” bort…..

 5. Raring, prova ”DermaDoctor” som finns på Sephora; deras ”Physical Chemistry” samt ”calm cool & corrected” dom krämerna funkar verkligen. Sedan en bra foundation eller puder med mineral, tex Bare mineral – så din hud andas och porerna inte täpps igen.
  Se till att du rengör huden varje dag och en rengöringsborste tex clarasonic är bra att använda då och då…
  Kram,
  Linda

  • <3 Tack för tipset, ska se om jag kan få tag på produkterna här. Foundation använder jag Too Faced och övrigt är Bare Minerals. Använder också en rengöringssvamp regelbundet… Tror det är chokladet;-))
   Kram JK

   • Lycka till, och får du tag i krämerna kommer du märka skillnad (dom är dyra men värda investeringen)…annars säg till så köper jag dom här till dig, så får du skicka lite HL produkter i utbyte 😉
    Glömde nämna att SPF50 är ett måste för ansiktet…
    Kram! <3

 6. Det viktigaste vid rosacea är att använda produkter utan parfym. Sol är tyvärr no no, kan du inte använda en keps så du skyddar ansiktet? Undvik absolut produkter och behandlingar med syra och gör inte laserbehandling! Hoppas du blir bättre!
  Kram

  • Åh…keps…jag vet….jag försöker så gott jag kan i detta goa varma land. Produkter utan parfym och tillsatser försöker jag också hålla mig till. Några sa att laser är bra, syra är bra men som sagt..har provat och det blev värre:-( Tack för tipsen. Kram

 7. Jag lider också utav denna jobbiga åkomma i mellan åt. Och jag använder en salva som heter Rosazol och finns att köpa på apotek. Det funkar toppen! Både mot sjukdommen och finnar faktiskt.

 8. Hej! Jag fick någon typ av det här på mina kinder av långtids sress. Fick antibiotika men vägra äta d. Började äta mycket bättre, massa salkad m olja innan maten, inget socker, gluten, yoga, gjorde akupunktur vid hög stress. Allt blev bättre. Enligt mig har jag någon typ av större magsår 🙂 😀

  • Hej, tror absolut att det även kan blossa upp på grund av stress. Och halvklass kost. Jag kvalar nog inte in för magsår men definitivt till magkatarr. Nu har jag inte haft så mycket skov sista tiden, himla skönt;-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *