Feltänkt av mig ?

Nej, jag tar bort ( ? ) för jag tycker ju att jag har rätt, utan att på något sätt nedvärdera en medmänniska.

Minns ni inlägge 1 och inlägg 2 om uteliggaren?

Idag trillade det in en kommentar som löd;

det är väl ändå till att sätta sig över människor…! ingen tigger väl i onödan!!! och vad vederbörande lägger de slantar som tiggs i hop har man faktiskt inte med att göra!! som samhället ser ut nu så värmer nog både en o två supar för den som ligger ute!! precis som de gör då svensson tar sig några!! vem fn har rätt att döma och försöka att nedvädera andra!! ne usch!! du skulle i mitt tycke ha gjort så liten affär av din gåva att dina barn hade tyckt att det va självklart att dela med sig på ett respektfullt vis!!samt förklarat att fattigdom kan drabba vem som helst!

Jag svarade (tyvärr kom svaret in på min fd bloggsida);

”Nej, det tycker jag inte. Det är mina pengar och jag väljer vad och hur jag vill dela med mig.
Och jo, det finns tiggare som tigger i onödan, de som tillhör organiserade ligor. De finns överallt, har sett dem både här och i Sverige.
Vi skänker t ex till Unicef varje månad. Jag har förklarat för mina barn att fattigdom kan drabba vem som helst, när som helst faktiskt. Men att ge pengar och uppmuntra till droger, det är ett beslut som jag inte kan stå bakom. Det finns andra som gladeligen skänker en peng till en sup eller två, eller som narkotikabidrag, jag föredrar att ge mat,alkoholfri dryck och i detta fallet; hundmat.
Jag uppmuntrar inte heller folk till att röka, så pengar till det får dem inte iheller.
Mina barn tycker att det känns bättre att ge mat och dryck, vi har pratat mycket om detta.
Och vi gör det med respekt, jag ser absolut inte ner på någon, då hade jag inte ju inte ens försökt hjälpa till”

(Ungefär så, jag har korr mina stavfel och ord som kommit i fel ordning)

Och så började jag tänka…..
Varför är det nedvärderande mot en medmänniska om man hjälper till ?

42375

Hundmat, kaffe , ett samtal, ögonkontakt, en omtanke utan att för den sakens skull se ner på någon, är inte det ett bra sätt att bry sig? För den uteliggare/tiggare som vi hjälper han pratar på som aldrig förr, vi står ofta där hos honom en lång stund.
Nedvärderande tycker jag nog att folket är som låtsas att de inte ser honom, de som inte ens bemödar honom en blick, en hälsning.
Jag tänker fortfarande INTE ge pengar till någon som jag vet har en vinare i påsen, knark i fickan eller liknande.
För hur ska jag då kunna tycka att jag hjälpt någon ?
Om det är det de behöver, då får de söka pengar hos någon annan, för hos mig får dem fortfarande INTE en spänn!!

Är jag insnöad och ser inte helheten?
Hur gör du ? Ger du pengar till tiggarna eller skänker du till organisationer (där merparten av pengar förhoppningsvis kommer rätt) eller bidrar du kanske också med en filt, en kopp kaffe, hundmat eller annat som behövs??

kram Jess

annorlundaunderbara

0 Comments

 1. Usch vilket obehagligt inlägg du fick! Vem är den människan som har rätt att döma DIG?
  Tror att den människan aldrig varit hungrig, frusen eller utanför!
  Stå upp för dina handlingar, jag tycker att du gjort helt rätt och om fler hade gjort som du så….

 2. När jag går förbi en tiggare/uteliggare blir jag alltid ledsen. Oftast har jag ingenting att ge, alltså jag har inga kontanter. Jag blir ledsen över att samhället inte tar sitt ansvar över de människor som lever i vårt land. De skiter faktiskt i de som inte har några hem, varför skulle de annars exempelvis satsa miljarder på skatteavdrag? Det handlar om prioretingar.
  Jag undrar bara, du som skrivit inlägget, hur kan du VETA till 100% att just drn tiggaren har knark eller alkohol i sin väska? Har du öppnat den och tittat själv? Du ska ALDRIG döma eller anklaga någon för något utan att veta helt säkert. Tänk att dina pengar kanske gjorde att den här kvinnan/mannen fick något att äta den dagen. Du behöver inte tänka ens på vart pengarna går till, du gjorde då något för du ville hjälpa.

  • Elin, jag har sett dem, vissa påtända, höga som höghus, andra som obekymrat sitter och halsar från vinflaskan utanför Ica/Matbutiken där de tigger. Det stödjer jag inte.
   Det är ju därför jag ger MAT istället för pengar, så får dem något i sig , något mättande !

 3. Men herregud vad är det för fel på vissa männsikor! Jag bara skakar på huvudet, man kan ju tro att det är någon som tolkat bibeln fel som skrivit. Det ni gjort var ju vackert och fint oc var f*n i inlägget kan man ens se en tendens att du sätter dig över någon? Ja, det kan man om man har livlig fantasi.

  Dårar.

  Kram
  Stoffe

  • Tack vännen för din vinkling..jag blev för några sekunder helt tagen på sängen och tänkte att ..herregud, jag vill ju absolut inte göra att någon känner sig misslyckad ….

   Kramiz

 4. Jag tycker det var alldeles strålande att du går och köper något att äta istället.

  I Stockholm finns det numera ligor. Det som är tråkigt med dem är att de som sitter och tigger blir utnyttjade. Det kommer någon och samlar in pengar med jämna mellanrum. Det har jag sett själv. Dem stackarna som sitter i ur och skur får inte mycket av pengarna. I det fallet vet man inte vad man ska göra.

  Jag tycker man gör så gott man kan. Man ska inte klandra någon annan för hur dem gör.

 5. Du gör helt rätt!
  Jag har samma tänk som du.
  Pengar kan gå till något som man inte vill stödja, men mat och några ord värmer både kropp och själ.
  Det du lär dina barn är att man ska bry sig om andra, men också att tänka på konsekvenser av ens handlande. Vill jag riskera att stödja ev. missbruk eller kriminalitet? Nej.
  Självklart vet du att inte alla är missbrukare eller med i kriminella ligor.

  Hur kan någon tro något annat går över min horisont.

  • Tack snälla Mia för dina ord.
   Och självklart så vet jag , och barnen, att inte alla är missbrukare eller med i kriminella ligor 🙂
   kram

 6. Jag tycker INTE att det är Ok för fem öre att tigga på gatan 🙁 Här i Göteborg sitter det numer en tiggare vid varje butik och det gör mig endast irriterad när jag går förbi. Alla människor måste börja ta ansvar för sitt eget liv, fattig eller ej. Det hjälper Ingen att sitta med en mugg och tigga pengar med ledsen blick. Det hjälper Ännu mindre att dumma Svenskar tycker synd och ger pengar till dem, som ändå går direkt till en fet boss. Det som retar mig mest är sk FEJKADE tiggare, de som ena stunden tigger och andra stunden fixar sminket och talar i Iphone för 4000 kr. Nej dags för Sverige att rensa upp på gator & torg och stifta en lag som får bort allt tiggeri från gatorna:) NEJ TILL TIGGERI

  Over out från Fröken Inredningsvis

  • Jag får hålla med dig Fröken Inredningsvis;-)
   I Sverige finns det hjälp att få, oftast är ett av kraven att man ska sluta med droger. En del vill och försöker , andra vill inte ens försöka . Då får man ju bli utan hjälp. Här nere kryllar det av tiggare, både de som absolut inte har någonting samt de som gör som du säger; snyftar, går med en skylt att de behöver mat till sina 5 barn etc och sedan ser man dem byta om i ett skjul , ta fram sminket, byta kläder och traska iväg med senaste mobilen i högsta hugg. Ja, de kanske inte får behålla pengarna själv men det är illa ! Vi brukar även sortera ut kläder titt som tätt och istället för att slänga dem, viker vi dem fint och sätter vid sidan av soptunnorna. Det finns många , riktigt fattiga, som letar i soporna och de blir alltid lika glada när de ser några nya plagg, skor m.m

   kram jess

  • Hej Fröken Inredningsvis, jag är också från Göteborg och jag undrar vart den där tiggaren som fixar sminket och pratar i Iphone sitter? Och den där feta bossen du pratar om, har du någon källa på det?

 7. Är helt enig med dig, gör det samma själv. Ingen pengar, men mat, dryck, blöjor, shampoo – vad det är som var behöver. 🙂
  kram <3

 8. Äh trams och sitta och klaga så där! Det finns en ett ordspråk i USA som jag tycker stämmer bra ”If you have nothing good to say, don’t say anything at all”…
  Dessutom är det väldigt uppenbart att du gjort din handling med varmt hjärta, empati och omtanke för mannen och hans situation med djur etc.

  Själv ger jag i princip inget till uteliggare här i Ryssland för det är tyvärr hel kontrollerat av maffian och blivit en form av affärs ide med stackars handikappade människor som spelpjäser.

  Dock gillar jag att supportera den ”lokala kreativa entreprenören”, som står och försöker sälja några handplockade blommor som dom hittat ute på ngn äng någonstans, eller ett par plastpåsar som dom fått i ngn butik. Det är en vilja att ta tag i sin situation och försöka på bästa möjliga sätt. Där behövs hjälpen, och där går den fram till rätt person.

  Kram,
  Linda

  • Exakt så säger jag till barnen också; har du inget snällt att säga..säg då inget alls. De har nog till o med blivit hjärntvättade med den meningen:-)

   kram J

 9. Hej Jess! Så här tänker jag; man kan inte rädda hela världen.
  Jag tycker man ska slänga in en slant där hjärtat klappar lite extra och inte bara för sakens skull. Själv skänker jag helst inte till människor som skramlar med en kopp i ansiktet på mig så jag känner mig tvingad eller som gör mig illa till mods, men visst händer det att jag slänger i ett par mynt eller köper något i affären att äta till mannen eller kvinnan som sitter utanför på knä. Men då vill jag att det är på mina
  egna villkor.

  Och vart mina kronor sedan går, det varken lägger jag mig varken i eller uttalar mig om, för jag vet faktiskt i ärlighetens namn inte det. Jag tror vi är få som vet det, som inte själva är där de är.

  Därför kan jag känna att man ska vara försiktig med att tala om vart pengarna går och vilka organisationer de tillhör. För vi vet faktiskt inte. Men, jag tycker absolut att man har rätt att ifrågasätta och diskutera för att lära sig mer.

  Helst köper jag Faktum eller Sitution Stockholm och jag vet faktiskt inte vart pengarna går sedan. Kanske köper de sig en öl eller en macka, jag vet inte, i vilket fall som helst så har de stått ute och arbetat för att få sin tidning såld och det räcker för mig.

  De är en del av någonting större, där det säkert är mycket svinn, men det är öppna organisationer som bjuder in allmänheten och gör människor medvetna.

  • Där håller jag med dig, när jag bodde i Sverige köpte jag ofta ”uteliggarnas” tidning i Malmö, nu har jag glömt vad den hette.
   Men precis som du säger, de står och gör något, de jobbar för att få sålt tidningen. Då känns det helt ok att sponsra/köpa den och hoppas pengarna går till någon nytta 🙂
   kram J

 10. Det måste ju ändå vara upp till var och en vad/vem man vill skänka pengar eller annat till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *