Vad är en tradition? Kan man gömma sig bakom den ?

Tradition är ett latinskt ord i betydelsen ”överlämnande” och det som lämnas vidare är det kulturella och sociala arvet. Hit räknas förutom invanda seder och bruk, olika synsätt, språk och värderingar.
Traditioner betecknar även vardagliga normer, liksom gamla sedvänjor, som återupprepas i en sluten gemenskap eller i ett öppet samhälle. Dessa värderingar förs vidare genom släktleden och samhällsskikten. De flesta traditioner har en tendens att med tiden förändras, som en följd av att nya kunskaper och insikter tillfogas. En blandning sker ständigt mellan gamla och nya idéer, kontentan som återstår bildar nya traditioner.

Jag surfade runt och hamnade på ett forum för svenskar som bor i Thailand.
Låt oss prata lite om vad Thailand och deras tradition vad gäller ”bartjejer”
images-5

images-3

images

Först möttes jag av en bild på en thailandska som sitter och handtvättar och svensken skriver; Min tvättmaskin har 2 ben.
En sån kvinnosyn, året är 2013.
Är det okej att komma som ”vit västerlänning” och köra över de som är beroende av pengar?
Att sätta sig i en maktposition?
Jag skulle aldrig sänka någon, utnyttja någon för att jag har det bättre ställt.
Gärna ta in stryk- och städhjälp men utan förnedringen. Ge dem betalt för det arbetet som de utför.

Och dessa barflickor…..de kommer från fattigare delar av Thailand, oftast runt/omkring Isaan. Välklädda män och kvinnor åker dit och letar efter arbetskraft till hotellreceptioner, butiker etc.
Flickorna nappar och får resan och logi betalt. Väl på plats blir hotellreceptionsjobbet ett barjobb där man ska gå lättklädd, flirta och klänga på västerlänningar, sälja på dem mer sprit och dryck, umgås med dem, kanske få dem att bli förälskade, vissa köper sex, andra påbörjar ”ett förhållande” som de sedan försöker hålla i liv medans västerlänningen är i sitt hemland.
Kanske skickar västerlänningen pengar till flickan/kvinnan när han är hemma men samtidigt planerar han snabbt en ny resa ner.
Och så rullar det vidare. Vissa gör det för att hitta en väg ut ur Thailand, de ”fångar en Farang=utlänning/turist” och vill gifta sig, skaffa barn och flytta till mannens hemland.

real_men_dont_buy_girls

Enligt nätet och vissa kommentarer på denna FB-sidan är detta ok.
Det är en Thailändsk tradition med bartjejer och prostituerade.
Vita, välbärgade (i jämförelse med Thailändska mått mätt) gubbar sitter på barstolarna, visar halva gumpklyftan, stor fet plånbok i bakfickan och har en liten liten thailändska i knäet.

Detta har jag sett själv och det fick mig att må illa.
Skulle denna man göra likadant om hans dotter jobbade på en liknande bar?
Varför kan vissa saker vara ok utomlands bara för att det är en ”tradition”.

Läs mer om Thailands baksida här.

När tjejerna sedan är inne i denna onda cirkel kan de inte ta sig ut.
De arbetar 10-16 timmar/dygn, alla veckans dagar. Slavliknande förhållanden.
Men, de skickar hem pengar till sin by, till sin familj.
Och om de slutar med det blir det stor kris och fattigdom i familjen igen.
Så det fortsätter….

images-6

Att detta ens är ”tillåtet” i Thailand förvånar mig.
Så här säger lagen; Det är formellt sett olagligt med prostitution i Thailand, men det står snart klart för alla besökare att det är en lag som få eller ingen bryr sig om.

När det sedan diskuteras i olika forum, på olika internetsidor eller på gemensamma middagar så är det garanterat alltid någon som kommer att kläcka ur sig;
– Det är ju en thailändsk tradition. Alla vet ju att man kan köpa tjejer på barerna.

Är det ok då ?? Sen när är det okej med människohandel?
Vissa som bor/vistas mycket i Thailand kan till och med säga; gillar du inte läget, åk hem. Ta seden dit du kommer…..

Läs denna artikeln, den säger allt som behöver sägas.

images-2

Tänk att det är okej att köpa en levande varelse, en medmänniska, mitt ute på öppen gata men det är strängt förbjudet att ha sexbutiker i Thailand.
Knasigt tycker jag !

Har du varit i thailand, har du sett detta med egna ögon?
Överdriver jag eller är det ok bara för att det anses som ”tradition”
Vad kan man göra åt saken?
Thailändska regeringen har försökt sedan 1959 med att varna flickor/kvinnor att följa med de som lovar hotellreceptionsjobb/hushållstjänster etc. Men ändå , år 2013 , så pågår det för fullt.
Mitt framför ögonen och helt öppet!

/Jess
Ps: Du får gärna dela mitt inlägg, skulle vara intressant med spridning och se vad folk i allmänhet tycker om ämnet!

Ps2; Läs inlägget som jag skrev redan 2012 om samma ämne.

annorlundaunderbara

0 Comments

 1. Det är så vidrigt! Jag såg så sjuka saker i Thailand.
  En typ 13 årig kille som ”umgicks” med en 50 år äldre gubbe. Så snuskigt.

  Allt, allt och allt (!) i just Thailand handlar om maktspel.
  Fattigdomen har tvingat pojkar till homosexualitet för att marknaden styrs av just män. Det är majoriteten av köparna!

  Baksidan av Thailand är inte Thailändarna dller landet. Det är 100% äckliga turister som smutsar ner landet och sår sin säd i varje hål de hittar. Mot betalning förstås.

  Usch

  Kram
  Stoffe

  • Bra kommentar, mitt i prick !
   Usch ja…..det gör ont i hela mig…Sitter och tittar på min 11åriga lilla söta tös och tänker på att vissa barn inte alls har trygghet, kärlek, omtanke…De jobbar redan på gatan med att sälja sina kroppar…jag mår illa och jag blir ledsen….

   Kram jess

 2. Bra skrivet!
  Det är vidrigt och jag blev så arg när jag bevittnade det första och enda gången jag varit i Thailand. Jag ville inte vara ute på kvällarna eller i vart fall inte i de delarna av byarna/städerna som detta pågick. Jag ville inte ta en drink på en bar (som annars är väldigt trevligt på en semester), dels för att jag blir oerhört provocerad och äcklad av att se hur dessa män/gubbar beter sig och tycker så synd om de som utsätts, dels för att jag inte vill bidra till detta genom att främja barägaren och köpa drinkar på stället.
  Det är tragiskt på så många sett, främst för de flickor/pojkar/kvinnor/män som utsätts för detta, men även för landet Thailand som jag anser är nedsmutsat av detta och jag har då ingen lust att besöka landet eftersom jag inte tål att se detta. Det är så synd eftersom landet är jättefint och människorna är väldigt trevliga. Jag antar att den största eller en stor del av landets inkomstkälla är turismen och jag kan inte låta bli att misstänka att den thailändska regeringen inte på allvar vill ta tag i detta problem eftersom det handlar om pengar, dessa västerlänningar bidrar och främjar hotell- och restaurangverksamheten när de besöker landet.

  Jag googlade och hittade en rapport som UD gjorde 2007 om de mänskliga rättigheterna i Thailand. Jag citerar en del ”prostitution är olagligt i Thailand, men understöds av kriminella gäng och, i vissa fall, av poliser och lokala myndighetspersoner, som har ett ekonomiskt intresse i sexindustrin. Omkring 300 000 prostituerade finns i Thailand, varav 20 procent uppskattas vara barn. Merparten av prostitutionen riktar sig mot inhemska kunder, även om sexturismen bidrar till att upprätthålla de höga siffrorna”.
  Jag blir så förbannad. Att tro att enbart ett förbud mot prostitution skulle lösa problemet är befängt. Varför inte följa upp och ge polisen riktlinjer och resurser för att komma åt problemet? Razzior på barerna och massageställena?
  Även om prostitutionen riktar sig främst till inhemska kunder, tror jag att turister kan påverka och förhoppningsvis på sikt få det att minska genom att bojkotta de barer, restauranger och massageställen där prostitutionen förekommer. Det borde vara en självklarhet!

  • Och bra kommentar ! jag håller med dig, så länge alla i ledet tjänar pengar på det som sker, det hemska som kan bevittnas, så finns det ingen bukt på det här problemet.
   Det måste till en rejäl ändring, inte bara i Thailand, utan överallt där liknande pågår!

   Tack för du tittade in och lämnade avtryck..ett riktigt bra sådant 🙂
   kram Jess

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *