TOTALT OVÄNTAT BESÖK – Travel of the Week

Hola amigos,

Idag är det fredag och det är åter dags för Travel Of The Week.

Ska tipsa om något helt otippat, det är så långt ifrån semesterorter, spa , resmål etc som man bara kan komma. Jag ska berätta om vad jag och Lillan gjorde igår.

Att bo utomlands , tycker jag, innebär att man ska försöka ta seden dit man kommer. Att ta del av landets traditioner och försöka förstå. Igår åkte jag därför till en kyrkogård med Lillan.

Jodå, du läste rätt; kyrkogård.

IMG_1659 IMG_1644 IMG_1655

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För det är så här….det är inte likadant på varken begravningar eller kyrkogårdar här nere som i Sverige. Här begravs man i regel innan 48 timmar, i Sverige kan det ta upp till mer än en månad.

I Spanien samlas man i el tanatorio. Detta är som ett litet samlingsrum dit alla strömmar till. Här nere är det inte bara släkten som tar farväl, tvärtom, det är grannar, vänner, bekanta. I regel strömmar det till folk i ett för att de närmat sörjandes inte ska vara ensamma . En del väljer att bara komma till el tanatorio, där man säger farväl till den döde , en del kommer till gudstjänsten.

I el tanatorio står kistan bakom en glasruta. Här säger man farväl till den som dött. Man kan också välja att få gå bakom och pussa/krama den bortgångna. Har själv bara varit på en begravning i Spanien och jag minns inte om det är valfritt att ha kistan öppen eller stängd.

Det jag däremot minns är att jag nästan var den enda som var svartklädd.

Här begravs man inte heller ner i jorden med gravsten utan i ett ”block”. Och som de kan smycka dessa begravningsplatser, jättefint att gå runt och titta.

IMG_1642

Om man inte mår dåligt av att gå på kyrkogårdar eller besöka kyrkor så tycker jag att man kan gott göra det när man är ute och reser. Tänk på att du hittar sällan begravningsplatser i city, de brukar ligga i utkanterna av städerna/byarna.

Det jag fortfarande inte luskat ut är om alla begravs med gravsten eller om de har någon typ av minneslund som vi har hemma. Får fråga några spanska vänner tror jag.

Jag tycker det är vackert och rofyllt att gå och strosa på kyrkogårdar.

Önskar er en skön fredag

Kram Jess

annorlundaunderbara

4 Comments

 1. Det ser väldigt vackert ut. När jag pluggade i Lund, fanns inte mycket till natur. Så när jag skulle hem gick jag genom en jättekyrkogård, för det var det enda stället med träd och natur.
  Det är så roligt att läsa om att du och lillan hittar på så mkt ihop. Man får känslan att ni är en härlig familj.
  Har ett gött sopprecept på min blogg nu. Finns råvarorna i Spanien så testa.
  kramisen
  http://mickandialog.wordpress.com
  FINSK SOMMARSOPPA

  • OH måste titta in på din sida, vi experimenterar för fullt med soppor här nere;-)
   Ja, vi har ganska så mysigt tillsammans, jag är glad att barnen fortfarande vill hänga med sin mamma. Mest lillan (Casandra är ju iof i Sverige) jag njuter. Kommer en dag när man är värsta pesttanten;-)
   Kram vännen

 2. Fin miljö och rofyllt. Tror dessutom det är bra att göra det ganska naturligt med barnen, död, begravningar och kyrkogårdar är ju trots allt en naturlig del i allas våra liv. Fint inlägg Jess!;)

  Kramar
  Adela

  • Tack vännen, ja barnen har redan varit på begravning, det fick dem själv välja faktiskt. Tycker det ska kännas rätt. Vill man inte så behöver man inte, men det ska vara precis som du säger; naturligt. Kram <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *