NOSTALGIRÄTT; FISKGRYTA MED PURJOLÖK/TOMAT

Hej vänner,

Idag sov jag tills klockan var …..13;00…….Jisses.

Lillan steg upp kl 9.00 så när jag kom ner hade hon hunnit med både frulle och lunch.

Hade svårt att somna igår, fastnade i en bok och släckte 02.30. Ska ju bli högst intressant och se hur dags jag kan somna ikväll….

Igår gjorde jag en nostalgirätt; Fiskgryta med purjolök och tomat. 

Tänkte bjuda Er på detta receptet. Vi är jättedåliga på att äta fisk här hemma, men i denna grytan så slinker allt ner.

Den innehåller 1 liter grädde….kan ju vara därför….

Ingredienser;

Jag köpte 2 stora färska filéade torskbitar . I Sverige brukade jag dock köpa 2 st frusna paket torsk och det räcker till 4 pers.

Köpte även 2 färska småbitar lax

3 tomater

1 hel purjolök

Massor med matlagningsgrädde

Färska räkor

PicMonkey Collage1

Ta en stor kastrull, ös på med smör. Lägg torsken i kastrullen och låt puttra i ca 15-20 minuter. Vänd efter halva tiden och se till så att smöret inte kokar bort. Det ska mer eller mindre vara en liten smörsås på botten. Har du använt fryst torsk, kolla så den är klar i mitten.

Ös på med vitpeppar, denna rätten ska smaka rikligt med vitpeppar.

Skiva tomaterna och purjolöken och lägg sedan över fisken.

Tillsätt matlagningsgrädde. Tycker du det blir för ”vattnigt” rör ner en redning (mjölk/vetemjöl) och låt koka upp i 5 minuter. Smaka av.

Här bestämmer du själv hur mycket sås du vill att det ska bli av grytan.

Jag älskar sås och drog på med 1 liter.

Kan nog räcka med 2 paket matlagningsgrädde egentligen.

Ska du röra så gör det försiktigt, vänd fisken. Rör du för kraftigt delar sig hela fisken och det blir mer mosad fisk istället för fiskbitar.

Koka potatis.

Smaka av fiskgrytan med mer vitpeppar och salt ( om du använder det).

När det känns klart så ta dina färska räkor och bara precis vänd ner i gryta, de ska inte koka. Bara värmas upp i 2 minuter cirka.

20150207_173642

Klart!

Detta är hur lätt som helst och krävs få ingredienser. Och fisk ska man ju äta ofta;-)

Du kan ju tillsätta krabba om du tycker om det, dill etc. Bara fantasin sätter ju egentligen gränsen.

Så här avnjöt jag min fiskgryta; ett litet glas med cava framför brasan

20150207_180628

Lycka till;-)

Kram Jess

 

 

annorlundaunderbara

8 Comments

 1. Hej Jess!

  Wow alltså, det där ser ju så smaskigt ut så jag blir väldans hungrig. Är tillbaka i Estocolmo, kom hem inatt, och har nu påbörjat min diet, grrrrrrrrrrrr. Så för min del blir det kyckling m grönsaker till middag, så torrt!! Men jag måste! Vilka fina räkor du hittat, det får även jag äta så det kanske blir en liten förrätt på räkor!

  Kram Biggan

  • Hej Biggan, hur hade ni det med vädret? Jag skickade medd till dig på Facebook, ligger nog i ”övrigt”. Hittar ingen knapp ”lägg till som vän” på din sida? Jättekonstigt. Diet……hm….jag halvdietar….frukost består ff av varmt vatten m citron, yoghurten från Lidl med frukt. Inget bröd och ingen pasta. Men idag ska jag banne mig ta en kanelbulle, de är på jäsning;-) Jag unnar mig, men i små mängder. Kram

 2. Oh va gott, jag brukar göra en liknande rätt fast jag har den i ugnen , perfekt och då går inte fisken sönder 🙂 lägger torskblock i ugnsform på med skivad tomat och sen purjolök över, häll på grädde efter halva tiden i ugnen, servera med gröna ärter och potatis till dem som äter det!! Ska prova med räkor på min nästa gång!!

  • Åh gott, nu blev jag sugen på gröna ärtor……:-) Ska prova i ugnen nästa gång. Kram J

 3. Mmm … så god den ser ut! Ska jag göra imorgon när sambon är bortrest … hehehe … det kommer bli en kökskväll imorgon för mig efter arbete då en annan bloggerska gav recept på en kladdkaka … Men Gud kan det vara imorgon vid denna tid nu?! 😉

 4. Jag kan säga så här: För det första så har du ju redan läst att jag köpt fel fisk, vilket nu har inneburit att de är som små smulor med lite skinn hängande … dock är laxbitarna ok. Smaken … Tja den är god, men säkert inte som din … min fick jag ösa i med blandpeppar, vitlökspeppar och citronpeppar!!! Nä, nästa gång ska jag vara klarvaken och pigg när jag handlar … Hahaha … men, jo, den är godkänd i smak (min smak) men ALDRIG rödspätta igen! Tur inte mannen är hemma … nästa gång blir det som DIN! 😀
  Ha en bra kväll!

  • 😉 Du provade i allafall:-) Då behåller jag mitt recept;-) Tack för skrattet.
   Kram J

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *