Kan vi prata sömn ?

Eller möjligtvis bristen på sömn? Eller bara dålig sömn?

Om du råkar ha bra sömn får du gärna lämna en kommentar på vad dina tips är.

Jag brukar försöka varva ner framför tv:n, undvika koffein på kvällen (både vad gäller kaffe , thé och cola zero) . Äter hellre nötter och frukt än drar i mig en massa godis med socker.

Oftast hjälper det något men inte fullt ut.

Jag kan föreslå ett täcke med tyngd i. Mannen sover med ett täcke som är lika tunt som rispapper. Jag har tjockt täcke året runt, gärna med överkast också. Tycker om vikten och sover aldrig med fötterna utanför täcket ( har sett för mycket film eller läst för många böcker).

När jag sedan ligger och läser eller spelar spel på min ipad i sängen, har jag en kudde som är avsedd för detta. För när jag ska sova och lägga mig vill jag ha en sval kudde.

Att luften i rummet är bra underlättar ju att sova. Jag är frusen av mig men vill ändå inte ha fuktig luft i rummet. Det har jag fått nog av i Spanien. Det kan vara en bra idé att titta över sina gamla ventiler.  Man kan faktiskt själv påverka genom att byta ut gamla ventilationen mot ett ftx-aggregat, så man får frisk luft samtidigt som man återvinner värmen. Fiffigt system.

Vi satt in ventiler i alla våra rum i Spanien för att kunna hjälpa luften att cirkulera runt. Det är fortfarande ovanligt där nere så vi köpte med oss ner från Sverige.

Här hemma har jag fått rekommenderat att sätta in en avfuktare i sovrummet. Det ska också kunna hjälpa till med att få bättre luft inomhus. Har du någon erfarenhet?

Mitt sista tips för god sömn är att … ta en insomningstablett. Jag har inte hittat något som ”tröttar” ut mig på kvällen, jag tränar inte och blir inte särskilt utmattad av att ligga och läsa. Tvärtom så vaknar min hjärna till liv så fort huvudet landar på kudden och sedan kan jag ligga och spela eller läsa i flera flera långa timmar. Att ha kallt i rummet fungerar inte eftersom jag är så frusen. Givetvis ska man konsultera med sin läkare innan man ger sig på receptbelagd medicin. Finns också receptfri insomningsmedicin på apoteket.

Sen får vi inte glömma mina öronproppar. Jag måste ha knäpptyst när jag ska läsaoch sova.  Det är också ett sätt för mig att koppla av, att ta bort allt ljud.

Hur sover du ? Tips och tricks? Sover du hela nätter eller brukar du vakna? Och vaknar du utvilad?

Jag är ständigt låg på energi tack vare mina snarkningar. Jag har gjort utredning men min snarkning är vad som anses ”social snarkning”. Den är inte så himla social tycker min man så jag har fått eget sovrum;-)

Kram J

 

annorlundaunderbara

14 Comments

 1. Så trött på mina sömnissues. Har inga problem att somna, men vaknar av ALLT, att en fågel kvittrar, att någon vänder på sig i sin säng, eller andas lite för högt, att solen går upp (trots persienn och mörkläggningsgardin-men älskar min stenpir ögonmusklerna) Alltså, det här med öronproppar.. Jag har provat Apotekets varianter men jag får så jäkla ont i öronen och vaknar av det hela tiden istället. Har du tips? Jag har sett att det finns som man kan specialbeställa, kanske kan vara något?

 2. Hej sov så dåligt tidigare pga jag snarkade o likaså min man men vi klagade på varandra så klart😄nu med bettsnarkskenor inköpta på apoteket sover vi bägge bättre
  Hälsningar Birgitta S

  • Hm, får se vad en bettsnarkskena är. Jag har ju vanlig bettskena när jag sover och ändå snarker jag tydligen väldigt mycket….
   Kram J

 3. Ja, brukar stolt säga…Jag sover ALLTID jättebra… tills nu.
  Jag vaknar varje varje natt,ibland ligger jag vaken 1-2tim ibland mindre. Men säger jobb,jobb,jobb
  Ligger o funderar på olika saker. Är såå trött på kvällen så somnar vid 21-22 =ond cirkel.
  Kram till dig
  Trevlig helg

  • Men så störigt. Om du har ett block vid sängen och skriver upp tanke du får direkt. Det sägs att det ska hjälpa, att man kan lura hjärnan att släppa den tanken om man får den nedskriven? Jag vet inte..min hjärna brukar också snurra som 17.. Kram & trevlig helg / J

 4. Hej! Vaknar också ofta av mina snarkningar och har även värk i kroppen så sömnen blir därefter. Försök att undvika ljuset från skärmar på kvällen. Jag har börjat lyssna på ljudbok och det gör att jag slappnar av och tankarna far inte omkring så mycket. Kram

  • Men usch för värk. Jag har ”läsläge” på ljuset i paddan så det ska vara behagligt. Men ljudbok…kan man koncentrera sig på att bara lyssna? jag tänker att jag blir rastlös om jag bara ligger rakt upp och ner och…lyssnar..? Kanske ska ge det ett försök. Tack för tips. Kram

 5. Jag sover rätt bra, tror jag. Ibland har jag svårt att somna, och i perioder vaknar jag mitt i natten. Sover oroligt kanske. Jag har hört att om man inte vaknar utvilad så har man inte haft någon bra djupsömn. Själv vill jag undvika läkemedel (receptfritt eller inte) så länge jag kan och har istället provat naturliga alternativ, efter att ha provat liknande saker som du punktar upp. T.ex ingen mobil innan, eller kaffe etcetera. Jag kan rekommendera att prova saffranstablett.

  • Jag snarker och når sällan djupsömn vilket gör att jag ständigt känner mig trött. Ska googla saffranstablett, tack för tipset 😉
   /J

 6. Öronproppar är verkligen helt underbart att ha när man vill sova utan att bli störd av ljud. Själv sover jag jämt med öronproppar. Det är då skönt att plugga in propparna djupt in öronen när man går och lägger sig och verkligen stänga ute alla sökande ljud. Sover så mycket bättre och djupare när du är helt tyst. Ibland för jag dock lite ont av öronpropparna. Har du något bra tips på sköna öronproppar att sova med?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *